Värdera valfritt företag för endast SEK 6.995 ex moms. Mer information hittar du genom att klicka här »

Vad är ett företagsförvärv?

Ett företagsförvärv är när ett annat bolag förvärvas eller köps upp, oftast till 100%. Det innebär att företaget får en ny ägare dvs att aktierna byter ägare. Det finns olika typer av förvärv, bland annat finns MBOs (management buy-outs) eller LBO (leveraged buy outs). Den vanligaste typen av förvärv är när en konkurrent köper en konkurrent. Klicka här för att lära dig om hur du hittar ett bolag till salu.

Motiv till ett företagsförvärv

Det finns tusentals olika anledningar till varför man förvärvar ett företag, det kan t.ex. vara:

  • Förvärvaren tror sig kan utvinna synergieffekter mellan två företag. Alltså att de två företagen tillsammans är värda mer än vad de skulle vara var för sig
  • Om ett företag t.ex. köps ut från börsen, så tror sig köparen kunna skapa mer aktieägarvärde utanför börsen än om det vore noterat. Hur görs detta, jo kanske genom högre belåning, någon mer kontroversiell satsning i t.ex. Östeuropa, som de tidigare ägarna inte ville vara delaktiga i osv.
  • Ett företag vill växa
  • Köpa upp sin främsta konkurrent
  • Komma åt fler produkter eller tjänster
  • Ta en större del av värdekedjan
  • Komma åt fler kunder på nya geografiska marknader etc.

Det är även bra att förstå vad det kan finnas för motiv till att sälja företaget (extern länk) – för att du skall kunna trycka på rätt knappar och således få ner priset på företagsförvärvet.

Att köpa ett företag?

Att köpa ett företag kan ske på flera olika sätt. Det beror oftast på omfattningen av det potentiella förvärvet.

Ett litet förvärv klarar du oftast av att genomföra och identifiera själv, företagen hittar du oftast via små mäklarsajter såsom Blocket etc. Eller att du blir kontaktad av någon konkurrent som vill sälja osv. Även betalning och transaktionen klarar man oftast själv i detta fall. Det rör sig oftast om inkråmsförvärv till anskaffningsvärdet av inventarier osv.

Ett större förvärv är svårare. Dels vill du inte betala för mycket, och dels tar det ganska mycket tid att köpa ett företag. Då är tipset att du använder dig utav professionell hjälp i form av an finansiell rådgivare eller en företagsförmedling (läs mer på köpa företag.se). Dessa kan hjälpa dig med avtal, köpesumma och att identifiera ett optimalt bolag att köpa.

Finansiering av ett företagsförvärv kan antingen ske genom egna medel, via en nyemission, banklån eller genom en kapitalanskaffning.

Om man vill genomföra ett förvärv av ett företag – vart vänder man sig?

Det beror helt och hållet på storleken som ditt potentiella förvärv är. Om du skall köpa ett litet företag, då vänder man sig oftast till en företagsförmedling eller bank, man kan även kolla annonser på blocket eller liknande. För att kontrollera hur mycket företaget du vill köpa är värt, kolla www.företagsvärdering.org. Men om du skall köpa ett större företag, då rekommenderas att du kontaktar en finansiell rådgivare eftersom det kommer krävas både en tuff förhandling och prisförhandling. Du skall ju ogärna betala för mycket.

Externa länkar

Sitemap